Musteri

Vi köper dina äpplen!

Du plockar och vi hämtar och betalar kontant 5 kr / kg. Man kan även få tillbaka sin egen must till samma värde! Ring för att boka 070-698 05 52

2023 börjar vi ta emot äpplen fredag 18 augusti 19.00

Att åka på Degermyrans återvinningsstation med sina äpplen är ju ett trist alternativ, man kan istället göra must av dem.

Vi gör must på dina egna äpplen. Du väljer själv om du vill ha den som råmust eller pastöriserad och förpackad i bag-in-box.

Finns det något godare än färskpressad äppelmust från de egna äppelträden? Hos oss får du din äppelskörd pastöriserad och upptappad i praktiska och trevliga 3 liters bag-in-box, vilket gör att musten har en hållbarhet upp till 1 år. Öppnad bag-in-box är drickbar i ca en månad vid förvaring i kylskåp.

När man har öppnat förpackningen får man inte vända på den, då kommer det in luft och det börjar jäsa. Förvisso kan du då jäsa din egen äppelcider, och i förlängningen tillverka äppelcidervinäger,men det är ett eget kapitel och jag vill på intet vis främja alkoholdrickandet, bara upplysa om att det är inte kört!

Råmust har en hållbarhet på ca 7 dagar i kylskåp

Priser 2023

Råmust 20:- / liter (ta med eget kärl)
3 l stå-påse med röda äpplen på, pastöriserat 120:- /st
Hämtning och/eller leverans hos kund 10:- per km + 100 kr i engångsavgift

Tider under augusti

Tider enl överenskommelse som bokas på 070-698 05 52
När din must är färdig för avhämtning får du ett sms.

Tider under september

Tider enl överenskommelse som bokas på 070-698 05 52
När din must är färdig för avhämtning får du ett sms.

Det är bättre att man plockar sina äpplen innan de faller ner från trädet och låter dem eftermogna i en låda eller papperspåse. Då undviker man att äpplet får stötskador som sedan blir en rutten frukt som måste kastas. På så sätt kan du få så mycket must som möjligt.

Det finns bra fruktplockare att använda så behöver man inte stå på en stege och vingla. Här är en länk till den modell som säljs på Jula, men det går bra att köpa dessa på andra affärer.

FRUKTPLOCKARE

Det går naturligtvis lika bra att musta fallfrukt, man kan bara behöva sortera bort fler frukter. Ett tips för den som har ett träd där frukten faller ner är att i ett tidigt stadium låta gräset bli lite längre just runt kronan och innan frukten börjar falla mot marken lägger man ut en presenning eller en fiberduk som fångar upp äpplena. Dels blir det lättare att samla ihop dem, äpplena håller sig rena och man slipper så svåra stötskador. Ju mindre stötskador, desto mindre bortsorterad frukt. Observera att detta gäller den mogna frukten som faller, inte när trädet gallrar bort karten!

Frukt från djurhagar tar vi inte emot!

Covid-19 information

För Er och vår säkerhet avser vi säkerställa att fysisk distans kan upprätthållas ** Handsprit finns tillgänglig. * Vänta på din tur på avstånd utanför musteriet. * Endast 1 person i taget i musteriet. * Inlämning av äpplen och utlämning av produkterna sker utomhus. * Betalning via swish, kort eller kontanter, faktura enbart om du har mail. * Berätta gärna för oss om du tillhör en riskgrupp och behöver särskild hänsyn.